Новини

40% от всички хора, заразени с COVID-19, се оплакват от дългосрочни последици


14-01-2022
Оказва се, че дългосрочните последствия, след прекаран COVID, са широко разпространено явление.

При хората, прекарали умерено тежко протичане на заболяването, това, което остава, е чувство на изтощение, задух, учестен сърдечен пусл или нарушена възможност за концентрация на вниманието.

Когато пациентите съобщават за тези и други подобни симптоми седмици след заразяването си с COVID, лекарите говорят за Long Covid (Дълъг COVID). И това състояние може да засегне всеки. Дългосрочните ефекти се наблюдават във всички възрастови групи и независимо от предишни заболявания.

Колко разпространени са дългите симптоми, в следствие на COVID-19

Mедицинският център на Университета „Йоханес Гутенберг“ в Майнц, Германия, представи конкретни цифри. Изследователите достигат до тях, след като анализират данни за 10 250 души на възраст между 25 и 88 години.

Резултатите показват, че около 40 % от всички участници, заразени с коронавирус, все още страдат от симптомите, типични за Long Covid, шест месеца след прекарването на вируса. Около една трета от тях, все още не са възстановили здравословното си състояние от момента, преди разболяването.

При около 15 %, дългосрочните последици са толкова изразени, че засегнатите изпитват постоянни ограничения в ежедневието си.

Между 6 и 7 % се оплакват, че вече не могат да работят както преди.

Интересното е, че 35 % от страдащите от COVID-19 не са знаели нищо за инфекцията си. Те разбират каква е причината за неразположението им едва след направен тест за антитела.

Заразените съобщават за симптоми, типични за Long Covid, в еднаква степен - независимо дали са знаели от какво са болни или не. Въпреки това, тези, които са знаели, че имат COVID, са по-склонни да проявяват специфични симптоми, като загуба на обоняние и вкус.

Също така, данните показват, че жените са с около 46 % по-често засегнати от дългосрочни симптоми след прекарана коронавирусна инфекция, отколкото мъжете, при които процентът е 35. Тези резултати са „удивителни“, тъй като мъжете всъщност са по-податливи на вируса и при тях има по-изявена симптоматика, казва Филип Уайлд, ръководител на изследването.

 

Източник: https://www.nationalgeographic.bg/