Новини

Скоростта и мащабите на глобалното затопляне – най-големите от 2000 години насам


29-07-2019
Ново научно изследване, публикувано в списание "Нейчър", твърди, че скоростта и мащабите на сегашното глобално затопляне надминават всякакви подобни събития през последните 2000 години. 

Според учените прословути исторически събития, включително Малката ледникова епоха*, не могат да се сравняват с мащабите на затоплянето през последния век.

Резултатите са получени от данни, които би трябвало да опровергаят вижданията на климатоскептиците. Те покриват последните две хилядолетия и са събрани от близо 700 източника, като годишни пръстени на дърветата, корали, седименти и ледове.

Източник: Бернският университет

"Когато се върнем в миналото, ние откриваме регионални феномени, но нито един от тях не е глобален феномен", казва Нейтън Стийгър от Колумбийския университет в Ню Йорк. "А сега затоплянето е глобално. 98 процента от планетата се е затоплила след индустриалната революция", допълва той.

* Тя продължава от 1300 до 1850 г. Въпреки че е било изключително студено в Европа и Северна Америка в продължение на няколко века, през този период не е било студено на цялата планета.

 

Източник: https://www.obekti.bg