Новини

Нови изследвания разкриват микропластично замърсяване абсолютно навсякъде


08-05-2019
Според нови проучвания микропластично замърсяване има в езера и реки във Великобритания, в подземни води на САЩ и по поречието на река Яндзъ в Китай и крайбрежието на Испания.


Нов анализ, направен във Великобритания, откри микропластично замърсяване във всичките 10 езера, реки и резервоари. Повече от 1000 малки парчета пластмаса на литър бяха намерени в река Tем, близо до Манчестър, която беше обявена миналата година като най-замърсеното място в световен мащаб, тествано до момента.


„Беше изумително. Не очаквах да намерим такива количества “ – казва Кристиан Дън от университета Бангор, Уелс, който ръководи проекта. „Микропластмасите се намират абсолютно навсякъде, но ние не знаем какви опасности могат да създават. Няма смисъл да се обръщаме назад след 20 години и да казваме: „Само ако бяхме осъзнали колко е зле.“ Трябва да наблюдаваме нашите води сега и да мислим, като страна и свят как можем да намалим зависимостта си от пластмаса."

Джулиан Кирби, специалист по пластмасите от Friends of the Earth, който помага за събирането на проби вода за новото проучване във Великобритания, призова депутатите да подкрепят законодателство, което „драстично да намали потока на пластмасови замърсявания, които разрушават околната среда“.

Изследванията на Националния университет в Сингапур откриха над 400 вида бактерии на всеки 275 части микропластмаса, събрани от местните плажове. Те включват бактерии, които причиняват гастроентерит и инфекции при хората и също така са свързани с избелването на кораловите рифове.

Микропластмаси също са намерени под земята във варовикови водоносни хоризонти в Илинойс, САЩ. Този вид подземни източници осигурява около една четвърт от световната питейна вода.

Микропластмасите се отделят от синтетични дрехи, гуми и пластмасови палети, използвани от производството, както и от разграждането на пластмасовите отпадъци. Дъждът ги пренася в реките и морета, а вятърът до обработваемите земи, където третирани отпадъчни води се използват като тор.