Новини

Костенурки умират след консумация на пластмаса


05-02-2019
Проучване показва какво се случва с костенурките, когато ядат пластмаса

До неотдавна не беше ясно дали замърсяването на океаните с пластмаса може да бъде свързано с по-кратката продължителност на живот на костенурките. Вече е потвърдено, че смъртта на всяка една от пет морски костенурки се дължи на това, че е консумирала дори само едно парче пластмаса. Проучването е направено от учени от CSIRO Oceans and Atmosphere.

Изследването на повече от 1000 мъртви костенурки, намерени по плажовете на и около Австралия, показва, че колкото повече пластмаса са погълнали, толкова по-голяма е вероятността да намерят смъртта си.

„Знаехме, че костенурките ядат много пластмаса. Въпреки това не знаехме със сигурност дали намерените костенурки са починали от пластмасата, която са погълнали или тя е попаднала в тях след смъртта им. Искахме да знаем колко точно пластмаса е твърде много за морските костенурки“ - каза Крис Уилкокс, един от учените, участващи в проекта.

Учените стигнали до заключението, че 50% е вероятността от смърт, ако в стомаха на костенурката има 14 парчета пластмаса. Това не означава, че костенурката не може да умре заради пластмасата, ако е изяла много по-малко от това количество.

Смята се, че над 50% от всички морски костенурки в света имат пластмаса в стомасите си.

 

Източник: https://www.nationalgeographic.bg