Новини

Пластмаса зарива света


07-06-2018
Трудно е да проумеем историята с пластмасата. Ние я създадохме. Зависим от нея. Давим се в нея. Фактите и числата са толкова стъписващи, че изглеждат почти нереални.

Може ли наистина да е вярно, че половината от пластмасата, произвеждана някога, е направена през последните 15 години? Че в света годишно се използват трилион найлонови торбички, а средната продължителност на „полезния им живот“ е само 15 минути? И че изчисленията колко трае пластмасата варират от 450 години до вечно?

Пластмасата, разбира се, е чудесно нещо. Тя е помогнала на Съюзниците да спечелят Втората световна война, улеснила е пътуването в Космоса и е революционизирала медицината. Под формата на въздушни възглавници, кувьози или просто доставяйки чиста питейна вода на бедните в демонизираните днес еднократни пластмасови бутилки, пластмасата спасява живот ежедневно“. И все пак, както показват потресаващите фотографии в статията, ние сме отприщили пластмасов апокалипсис. Развитите нации разтоварват отпадъците от удобния си начин на живот и прехвърлят разчистването на някои от най-уязвимите хора на планетата.

 

Източник: https://www.nationalgeographic.bg