Новини

Защо ни е необходим витамин K


07-03-2018
Въщност този по-малко познат и споменаван витамин ни е нужен в съвсем малки количества, но пък е изключително важен за някои функции на нашето тяло, сред които са съсирването на кръвта и предпазването от редица болестни състояния, пише здраве.bg.

Витамин K e мастноразтворим и помага за заздравяването на костите, а ето и къде може да го открием най-често.

Зелени и листни зеленчуци
Те се считат за отличен източник на витамин K. Препоръчителната дневна доза от този витамин е 120 mcg (микрограма). За справка вареното къдраво зеле съдържа около 1000 микрограма в една купичка. Същото количество спанак съдържа 1027 микрограма, а зелените листа от ряпа – 850 микрограма.

Сушени сини сливи
Чудесно предложение в хранителния ни прием, ако искаме да се снабдим с витамин K, фибри, желязо и цинк. В 100 г сушени сливи се съдържат около 60-80 микрограма витамин K, което е повече от половината от препоръчителната дневна доза.

Краставици
Един от най-консумираните зеленчуци у нас също може да се похвали с добри запаси от витамин K (в 100 г се съдържат около 70-80 микрограма). Същият грамаж кисели краставички пък ни доставя 77 микрограма от витамина. Трябва да внимаваме с прекомерното количество натрий в тях обаче, защото при приготвянето им обичайно се използва твърде много сол, която повишава кръвното налягане.

Аспержи
Богати са на витамин K, за което съдим по данните - в 100 г аспержи има 80 микрограма витамин K.

Праз лук
Известен е още като пролетен лук, а в 100 г от него ще открием 207 микрограма витамин K.

  • Ето и колко е оптималната дневна доза витамин K:
    • за деца – 30 микрограма;
    • за жени – 90 микрограма;
    • за мъже – 120 микрограма.

Източник: www.edna.bg