Новини

Колко хора може да понесе Земята?


13-09-2017
Близо сме до крайните предели за населване на нашата планета

„Мощността на населението е толкова по-голяма от възможностите на планетата ни да произвежда препитание за човека, че преждевременна смърт със сигурност ще застигне човешката раса под една или друга форма". Това са думите на философа Томас Малтус, написани в есе от края на XVIII век. Неудържимото възпроизводство на човека накрая ще доведе до пренаселване на планетата, изяждане на всички възможни ресурси и накрая масова смърт, заключава английският икономист и свещеник.

Дали Малтус е просто черноглед или съвсем прав: може ли да ни изхрани нашата майка Земята?

Голяма част от изследователите на този проблем се съгласяват, че максималният капацитет от хора, които Земята може да издържи, е между 9 и 10 милиарда души. Един от учените, социобиологът от Харвард Едуард О. Уилсън, изчислява емпирично тази граница въз основа на наличните на планетата ресурси. Той посочва в книгата си „Бъдещето на живота" (2002), че „ограниченията на биосфертата са фиксирани".

Първият и най-ограничен ресурс е питейната вода. Встрани от нейната недостатъчност наистина съществуват предели на количествата храна, които Земята може да произведе.

Дори в случай на максимална ефективност, в който всички зърнени продукти са предназначени за изхранване само на хора (вместо, както е сега, за добитък), отново има граница, до която добиваните количества храна могат да стигнат.

„Ако абсолютно всички жители на Земята се съгласят да станат вегетарианци, оставяйки малко или нищо на добитъка, настоящите 1.4 милиарда хектара обработваема земя са достатъчни да изхранват 10 милиарда души", пресмята Уилсън.

Производството на обработваемата земя от 2 милиарда тона зърнени култури годишно е достатъчно за 10 милиарда вегетарианци, но може да нахрани едва 2.5 милиарда всеядни хора, ако всички се хранеха като американци, изчислява още социологът. Три четвърти от отглежданите растения в САЩ се дават на добитъка и птиците, отглеждани за храна. В  крайна сметка не всеки би се съгласил да бъде вегетарианец, така че максималната граница за населението на Земята пада малко под 10 милиарда души.

Храната не е единственият фактор, който ограничава способностите на планетата да ни понесе, допълва биологът от Колумбийския университет Джоел Коен. Други фактори са азотният цикъл, достъпните количества фосфор и концентрацията на въглерод в атмосферата. „Всъщност никой не знае кога или в какъв етап ще бъде достигнато пиково ниво на населението. Може да е изненадващо по-скоро", казва Коен.

Светлина в тунела

Според данните на ООН човешката популация ще достигне 7 милиарда души на 31 октомври 2011, а ако всички прогнози са верни, ще преминем предупредителната бариера от 9 милиарда души през 2050 година, а 10 милиарда ще станем около 2100 година.

За щастие, може и да забавим влизането във фазата на пренаселване и глад, предвидена от Малтус. Според някои учени, хората все още имат шанс да направят обратен завой някъде между последните критични милиарди население.

ООН изчислява, че глобалната популация показва тенденция към смаляване на семействата. Емпиричните данни от 230 държави от 1950 година насам показват намаляване на раждаемостта."

В глобален мащаб нивото на раждаемостта започва да пада до „заместително ниво" – 2.1 деца на жена. По този начин децата заместват числено родителите и също така компенсират за тези, които са умрели рано. Ако световната раждаемост се задържи на това ниво до края на века, човешката популация ще се стабилизира някъде между 9 милиарда и 10 милиарда души.

И ако това реално е капацитетът на планетата ни да ни изхранва (което само времето ще покаже), ще успеем да  достигнем предела без да го прекрачваме. 

 

Източник: lifeslittlemysteries