Новини

10 правила за щастие


07-02-2018
Щастието е здраве. То ни прави усмихнати, спокойни и удовлетворени от живота. Щастието обаче не се получава даром, то зависи от собствената нагласа на човек. Вижте кои са 10-те правила за щастлив живот, които трябва да следвате.

10 правила за щастие
 © iStock

Някой някога е казал мъдрите думи, че щастието не е крайна цел, то е начин на живот. Мартин Селигман, бащата на позитивната психология, смята, че 60% от щастието на човек се определя от неговите гени и околната среда, а останалите 40% зависят от нагласата му към всичко, което се случва.

Колкото и хората да се опитваме да контролираме живота си факт е, че има много неща, които по никакъв начин не зависят от нас. Дори и щастливите хора се сблъскват с трудности и преживяват тежки моменти. Те обаче успяват да контролират начина, по който реагират на тях.

Положителната нагласа е в основата на щастието, наред с няколко простички навика, които обединяват щастливите хора. Вижте кои са 10-те правила за щастие:

  • Наслаждавайте се на момента

Ако отделите няколко минути да погледате изгрева или залеза, да помиришете някое цвете или просто да се полюбувате на някой природен пейзаж, това наистина ще направи деня ви по-хубав. Както се казва – малките неща са най-важните, а те често биват пренебрегвани. Има хиляди причини да се чувствате щастливи и да се наслаждавате на момента.

10 правила за щастие

  • Имайте нагласа за растеж

Най-успешните и щастливи хора имат това, което се нарича „растежен начин на мислене”. Тайната на това мислене отново се свежда до нагласата на човек. Вие трябва да виждате своите недостатъци не като доказателство за провал, а като катализатор за растеж и развитие на способностите ви. Ако заложите на растежния начин на мислене, ще се радвате на по-щастлив живот.

  • Обградете се с други щастливи хора

Знаете, че хората около вас имат голямо въздействие върху начина, по който мислите, чувствате и върху това в каква посока върви животът ви. Ето защо е необходимо да се обградите с положителни и щастливи хора и да намалите срещите със своите негативни познати. Само по този начин ще успеете да промените нагласата си и да бъдете наистина щастливи.

  • Имайте мечти

Без значение за какво мечтаете вие не трябва да спирате да го правите. Именно мечтите ни помагат да останем оптимисти, когато преминаваме през труден период. Тази концепция е разпространена в Източна Азия. В Япония, например, съществува думата „ikigai”, която се превежда като: „причината да се събудиш сутринта”. Мечтайте и бъдете щастливи.

  • Научете се на търпение

Колкото по-голяма мечта имате, с толкова повече търпение трябва да въоръжите. Щастливите хора са се научили да чакат за хубавите неща в живота си, като през това време се фокусират върху пътя, който са извървели от началото до края. Щастливите хора осъзнават, че търпението е злато и рано или късно то винаги се отплаща.

Кадър от филма

Кадър от филма "Eat Pray Love"; Снимка: outnow.ch

  • Мислете и за себе си

Казвайки „да” на всичко може да ви направи нещастни. Да давате е много важно, но трябва да помислите и за себе си. Вие се нуждаете от собствено време – за възстановяваща почивка или за да научите нови неща, с които по-късно отново да бъдете полезни и за останалите. Научете се понякога да отказвате на хората, защото в противен случай те ще се възползват от вас. Щастливите хора умеят да поставят ясни граници.

  • Харчете пари за нематериални неща

Щастливите хора биха предпочели да отидат на екскурзия, отколкото да си купят нещо нова, което не им е толкова необходимо. Харченето на пари за нематериални неща може да ви направи по-щастливи заради една основна причина: Страхотните изживявания се превръщат в невероятни спомени, които ни карат да се чувстваме щастливи всеки път, когато си спомняме за тях.

  • Давайте повече, отколкото получавате

Тъй като щастливите хора живеят в свой свят на изобилие, където винаги ги чакат много възможности, те са готови да дават всеки път, когато могат. Неслучайно научно е установено, че благотворителността е извор на щастие. Така че не се страхувайте да бъдете добри и да давате повече, отколкото очаквате да получите – накрая вие със сигурност ще спечелите.

  • Останете устойчиви в лоши моменти

Колкото и да е трудно – опитайте се да бъдете максимално емоционално стабилни, дори когато обстоятелствата не предразполагат. Според психолога Питър Крамер устойчивостта е обратното на депресия. Щастливите хора знаят как да се съвземат след провал и това се крие в тяхната сила на духа. Неслучайно има една японска поговорка, която звучи така: „Падни седем пъти, изправи се осем”.

  • Не спирайте да се учите

Колкото и неща да знаете, винаги може още. Ето защо щастливите хора не спират да учат нови неща през целия си живот. Четете книги, информирайте се по различни въпроси, интересувайте се от новостите в своята професионална област, учете езици. Това е един постоянен процес, който ще ви гарантира щастие.

 

 

Източник: http://zdrave.rozali.com/

Автор: Милена Алексиева